A 3-A ÎNTÂLNIRE REGIONALĂ A STAKEHOLDERILOR
Constanța, 12 August 2024
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Constanța
În data de 12 august 2024, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară a Zonei Metropolitane Constanța a organizat a treia întâlnire a stakeholderilor în Constanța, în cadrul proiectului SPOTLOG, finanțat de Programul INTERREG Europa.
Principalele obiective ale evenimentului au fost de a prezenta părților interesate locale, regionale și naționale proiectul SPOTLOG, cu un accent special pe activitățile și obiectivele Constanței în cadrul proiectului, precum și de a prezenta cadrul general al implementării Planurilor de Mobilitate Urbană Durabile în România (PMUD) și câteva exemple de bune practici din diverse proiecte realizate în acest cadru, și de a beneficia de experiența altor părți interesate în pregătirea politicii naționale în domeniu sau în actualizarea Planurilor de Mobilitate Urbană Durabile ale acestora.
Printre participanți s-au numărat reprezentanți ai Guvernului Național (Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerul Transporturilor și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene), Federația Națională a Zonelor Metropolitane, din administrația publică locală, reprezentanți ai Autorității de Transport București – Ilfov (care sunt în proces de actualizare a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă) și de la Universitatea Ovidius din Constanța, diverse ONG-uri și reprezentanți din sectorul privat (în special start-up-uri în mobilitate urbană), inclusiv coordonatorii EIT Urban Mobility din România.
Întâlnirea a început cu o prezentare cuprinzătoare cu privire la noile elemente de context urban pentru dezvoltarea metropolitană, prezentată de reprezentantul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, punând accent pe noul Regulament adoptat de Parlamentul European și de Consiliu privind liniile directoare ale Uniunii pentru dezvoltarea rețelei transeuropene de transport, Legea pentru Restaurarea Naturii și viitoarea directivă „Fără ocupare netă a terenurilor până în 2050 și monitorizarea solului”.
Ulterior, proiectul SPOTLOG a fost prezentat cu un accent pe obiectivele pe care partenerii din Constanța le vizează, respectiv actualizarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă. În acest context, a fost prezentată metodologia de actualizare PMUD, iar discuțiile au continuat cu prezentarea metodologiei utilizate de Autoritatea de Transport București – Ilfov în actualizarea strategiei lor, cu un accent special pe sectorul logistic.
Una dintre cele mai relevante probleme legate de dezvoltarea PMUD București – Ilfov în ceea ce privește logistica a fost lipsa de date și lipsa de cooperare a părților interesate din domeniul logistic, ceea ce poate constitui o adevărată problemă în înțelegerea și planificarea acestui sector. Ca exemplu de bună practică, EIT Urban Mobility a prezentat un exemplu implementat de orașul Brașov, ICEBERG și RAPTOR privind distribuția de bunuri în zona centrului orașului cu biciclete cargo, având scopul de a testa soluția și de a colecta date în mediu real.
Aceste prezentări au constituit cadrul perfect pentru un dialog deschis între toți participanții legat de tema SPOTLOG, precum și de barierele și oportunitățile din domeniul planificării logistice.