Forumul de securitate 2018

Forumul de securitate 2018

În perioada 14-16 iunie 2018, a avut loc la Constanța cea de-a doua ediție a  “Black Sea and Balkans Security Forum”, unul dintre cele mai mari evenimente găzduite de România în domeniul apărării și securității.

Acest important eveniment a fost organizat de către New Strategy Center, în parteneriat cu Universitatea Ovidius Constanța și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Constanța în cadrul complexului Del Mar din stațiunea Mamaia și a reunit peste 300 de participanți: înalți oficiali români și străini, oficiali NATO, reprezentanți ai instituțiilor cu responsabilități în domeniul relațiilor externe și securității naționale, alături de invitați din zona academică și din societatea civilă, precum și reprezentanți ai autorităților publice de pe plan local.

Temele incluse pe agenda Forumului s-au referit la securitatea în regiune, influenţa militarizării regiunii Mării Negre asupra securităţii Europei de Est şi a Mediteranei de Est, securitatea energetică, provocările războiului hibrid, cooperarea economică în Balcani şi Marea Neagră, securitatea cibernetică, riscurile şi provocările în mediul financiar şi cooperarea industrială în domeniul apărării.

Printre înalți oficiali participanți la această reuniune, îi enumerăm pe Ministrul Afacerilor Externe,  Teodor Meleșcanu, Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, Ministrul Energiei, Anton Anton, Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, Șeful Statului Major al Armatei Române, Gen. Nicolae Ciucă, Șeful Statului Major al Armatei Italiene, Gen. Claudio Graziano, fostul șef al trupelor NATO, Gen. (Ret.) Philip M. Breedlove, șeful Staff-ului Militar Internațional al NATO, Gen. Lt. Jan Broeks, , șeful Staff-ului Forțelor Aliate din cadrul Comandamentului de la Napoli și Șeful Elementului de Comandă al Uniunii Europene, Lt. Gen. Luciano Portolano,  precum și Contra-amiralul Jean-Frédéric Plobner, Comandantul adjunct al Zonei Maritime Mediteraneene din Franța.

În deschiderea reuniunii, dl. Decebal Făgădău, primarul Municipiului Constanța și președintele Zonei Metropolitane Constanța, a declarat: “Constanța este un loc potrivit pentru asemenea evenimente. Constanța și-a propus să depășească statutul de observator al politicilor în zonă și vrea să fie gazdă, vrea să fie jucător. Avem toate ingredientele necesare și astăzi sunt bucuros să văd că atât de mulți specialiști, oameni cu putere de decizie, influenceri,  strategi,  oameni intelectuali care pot dezbate într-un cadru relaxat dar foarte serios și specializat, problematica curentă, dar și definirea viitorului în domeniul apărării și securității în regiunea Mării Negre și a Balcanilor. Constanța este un oraș graniță al Uniunii Europene și al NATO și în egală măsură un susținător al Uniunii Europene și al NATO. Astfel, ne propunem ca la acest punct de confluență să construim un cadru de dezbatere care să aplaneze eventualele tensiuni și să pună specialiștii la masă, acolo unde dânșii trebuie să găsească soluții astfel încât siguranța, securitatea în zonă și cel mai important, transferul acesteia către generațiile ce urmează să fie unul solid.”

De asemenea, prezent la lucrările Forumului, Ministrul Apărării Naționale, dl. Mihai Fifor, a declarat că România este interesată de asigurarea unui climat de securitate în regiunea Mării Negre, în acest sens existând intenția ca țara noastră să găzduiască cât mai curând, un comandament NATO de nivel de trei stele, ceea ce ar conferi creșterea gradului de securitate și stabilitate în regiune.

”Black Sea and Balkans Security Forum” ajuns la cea de-a doua ediție, a devenit deja o certitudine în ceea ce privește dezbaterile pe tema securității în regiunea noastră, generând diverse opinii, recomandări și concluzii, menite să influențeze la cel mai înalt nivel politicile de apărare și securitate în zonă.

New Strategy Center, Universitatea Ovidius Constanța și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Constanța, și-au propus deja să organizeze anul viitor o nouă ediție a Forumului de Securitate la Marea Neagră și în Balcani, oferind astfel continuitate acestei platforme de dezbatere și idei în domeniul securității și apărării.