Eveniment lansare proiect PORTIS

Eveniment lansare proiect PORTIS

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Constanța a organizat în data de 1 septembrie 2016 evenimentul de lansare al proiectului PORTIS (PORT – Cities: Innovation for Sustainability) – Dezvoltare durabilă prin inovare.

La acest eveniment au participat primarul municipiului Constanța – domnul Decebal Făgădău, rectorul Universității Ovidius – domnul Sorin Rugină, reprezentanții Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța, cât și reprezentanții celorlalți parteneri locali. La nivel local, parteneriatul este format din: Primăria Municipiului Constanța (coordonator local), Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța, A.D.I. Zona Metropolitană Constanța, Universitatea „Ovidius” Constanța, Asociația MedGreen Cluster, Asociația Centrul European pentru Dezvoltare, European Integrated Projects.

Obiectivul general îl reprezintă identificarea la nivelul orașelor port din Europa soluții inovative cu privire la modul în care sunt folosite măsurile de mobilitate și accesibilitate, pentru a spori coeziunea funcțională și socială dintre oraș și port într-un mod complet durabil și, în același timp, realizând creșterea economică în oraș si zona sa funcțională (polul de creștere). Proiectul este finanțat în cadrul programului HORIZON 2020 și are ca scop Demonstrarea și testarea soluțiilor inovative pentru îmbunătățirea transportului și mobilității.

Eveniment lansare proiect PORTIS

Proiectul este implementat de un consorțiu format din 5 orașe europene și unul din China: Anvers (Belgia) – lider de proiect; Constanța (România); Aberdeen (UK-Scoția); Trieste (Italia); Klaipeda (Lituania) și Ningbo (China) – partener special.

Prin participarea în cadrul acestui proiect, ne propunem îmbunătățirea mobilității la nivelul Zonei Metropolitane Constanța, în special în relația dintre oraș și port, promovând soluții inovative atât pe plan administrativ, cât și din punct de vedere al infrastructurii și tehnologiilor.

Participarea municipiului Constanța și a Zonei Metropolitane Constanța, precum și a Companiei Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța în cadrul acestui proiect va contribui la implementarea unor proiecte și măsuri prevăzute în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă a Polului de Creștere Constanța și în Master Planul de Dezvoltare a Portului Constanța.

„Pentru Constanța, participarea în cadrul proiectului PORTIS reprezintă o bună oportunitate de a genera o viziune comună la nivel local în ceea ce privește mobilitatea, integrând diversele strategii de dezvoltare ale orașului, ale portului și ale mediului de afaceri, implicând în acest proces mediul universitar și societatea civilă. Valoarea adăugată a acestui demers va fi cu atât mai mare având în vedere că îl vom parcurge împreună cu alte 5 orașe-port. Sperăm că la finalul proiectului să realizăm tot ce ne-am propus și să contribuim astfel la portofoliul de succes din cadrul rețelei CIVITAS”, a declarat Viorica-Ani Merlă, coordonator local al proiectului.

Perspective investiționale în Portul Constanța – Litoral TV