Oraşul Eforie

Localitati componente:Eforie Nord, Eforie Sud

Coordonate:44°4′N 28°38′E

Suprafață:9,22 km²

Populatie:9.473 locuitori (2011)

Altitudine:5m

Documente:Harta localităţii
Harta Zonei Metropolitane Constanţa

Legaturi utile:www.primariaeforie.ro
Eforie - Wikipedia

Alcătuit din două staţiuni (Eforie Sud şi Eforie Nord), oraşul Eforie este situat pe fâşia de litoral dintre Marea Neagră şi Lacul Techirghiol, la 19 km de municipiul Constanţa. Populaţia se apropie de 10 000 locuitori.

Cea mai veche staţiune balneară de pe litoralul românesc al Marii Negre, oraşul Eforie, s-a dezvoltat ca oraş turistic şi este recunoscut internaţional ca centru de tratament pentru diferite afecţiuni pe bază de metode naturale.

Bazele de tratament sunt deschise tot timpul anului şi sunt specializate în tratarea afecţiunilor reumatice, dermatologice şi ale sistemului osos. Dintre factorii care contribuie la vindecarea acestor afecţiuni putem menţiona apa puternic mineralizată, nămolul de Techirghiol, băile cu apă sărată din lacul Techirghiol şi aerosolii.

Plaja lată , întinsă pe 3 km, cât şi faleza spectaculoasă, înaltă de 35m recomandă oraşul Eforie ca destinaţie de vacantă, turiştii beneficiind de numeroase baze de agrement, terenuri de sport, piscine, accesorii pentru sporturi nautice, etc.

Istoric

La 20 septembrie 1899, prin punerea pietrei de temelie a Hotelului Movila, pe malul marii si a Bailor Movila, pe malul lacului Techirghiol, lua nastere Statiunea balneara Movila-Techirghiol prima statiune turistica a Dobrogei.

De-a lungul unui secol, pamantul dintre Lacul Techirghiol si Marea Neagra, sub numele de Movila Techirghiol, Carmen Sylva, Vasile Roaita sau Eforie, a trait perioade mai bune sau mai rele.

Desi forma peninsulara a localitatii ar fi oferit omului stravechi conditii bune de aparare si siguranta, nu s-au gasit asezari omenesti stravechi, ci numai cateva nise de inhumatie, aparute la sapaturile de langa hotelul „Popovici”(1953).

Pe de alta parte, la jumatate de km spre sudul localitatii Eforie, exista izvoare de apa potabila care au permis conditii bune pentru viata, astfel ca s-au gasit aici trei vetre intinse de asezari stravechi: Tuzla Mica, Tuzla Mare si Cainaci. Pe aceste locuri au fost descoperite urme de viata materiala traco-getica si daco-romana, care se prelungeste spre timpurile noastre, cu o vietuire crestina.

Peste asezarile geto-romanilor, asezari romanesti, mai tarziu, au venit si s-au stabilit turco-tatarii si alte populatii in migratie.

Dupa razboiul din 1877-1878, dominatia otomana a fost inlaturata din aceste locuri; teritoriul dintre Dunare si Marea Neagra intrand in componenta Romaniei. Statul roman a donat terenul de pe litoral, dupa 1878, marelui patriot roman Mihail Kogalniceanu, drept recompensa pentru meritele sale dovedite in timpul revolutiei de la 1848 si in timpul razboiului din 1877 – 1878, in urma caruia ni s-a recunoscut dreptul stramosesc asupra Dobrogei.

Cu timpul, Mihail Kogalniceanu defalca din aceasta intindere mare de pamant o mare parte si o restituie statului, care a improprietarit si colonizat aceste terenuri cu romani din Oltenia, iar restui va ramane urmasilor sai de dupa anul 1894, anul mortii marelui patriot. Urmasii lui Mihail Kogalniceanu au vandut pamantul mostenit lui loan Movila, boier din Moldova, urmas al familiilor istorice moldovene din secolul XVI.

El a luat hotararea de a intemeia pe mosia cumparata, o statiune balneara intre plaja marii si lac, in 1899.

Prezentare

Situat în sud-estul României în judeţul Constanţa, oraşul Eforie este format din două localităţi Eforie Nord si Eforie Sud.
Oraşul Eforie este localizat pe drumul naţional Constanţa – Mangalia, DN39 (E87), la aproximativ 15km de municipiul Constanţa.
Oraşul se învecinează la nord cu comuna Agigea, la sud cu comuna Tuzla, la est cu Marea Neagră, iar la vest cu Lacul Techirghiol.
Clima este de tip continental-marin, caracterizată prin veri călduroase şi secetoase şi ierni puţin friguroase, dar adesea marcate de viscole puternice.
Temperaturile zonei sunt mult moderate de prezenta marii, imens rezervor al inertiei termice, domolind astfel caldura excesiva din timpul verii si ridicand temperatura medie in timpul iernii.
Astfel, temperatura medie anuala este de 11,1° C. Precipitatiile atmosferice sunt sub nivelul de 398 litri/mp de apa pe an, ceea ce face din acest tinut zona cea mai putin ploioasa a tarii.
Orientarea catre rasarit asigura o medie de 300 de ore de soare pe luna vara si 2189 ore de soare anual, deci cu mult peste limita localitatilor din Europa, situate la aceeasi altitudine.
Atmosfera este intens aerosolizata, cu aeroioni negativi, benefici pentru sanatate.
Apa Marii Negre are o concentratie de 15,5 grame la litru de saruri minerale. Marea este completata de o plaja generoasa, lipsita complet de maree, ceea ce mentine in bune conditiuni nisipul fin de pe plaja si de pe fundul marii. Lipsa stancilor si a unei faune marine primejdioase (rechini, pesti periculosi) face din litoralul Eforiei un loc ideal pentru practicarea turismului.
Temperatura apei marii are o medie de +20°C vara si de – 0,9° C iarna.Presiunea atmosferică are valori lunare şi anuale ce depăşesc 1000mb, atingând şi 1020mb în timpul iernii.
Vânturile au un grad ridicat de instabilitate atât ca direcţie cât şi ca viteză, neexistând vânturi regulate. Vânturile din sector N, NE, NV reeprezintă 40,3% din totalul anual, comparativ cu 33,8% din sector sudic. Pe aceste direcţii se înregistrează şi cele mai mari viteze medii anuale de până la 7,4 m/s.
În zona oraşului Eforie altitudinile variază între 1 şi 100m. Relieful zonei este tipic unei zone cu terase de abraziune marină, formate în urma acoperirii prundişurilor de structură sarmatică cu un strat gros de loess şi este componentă a Podişului Topraisar. Resursele subsolului sunt de tipul zăcămintelor de calcar de vârstă jurasică.
Solul caracteristic din zona oraşului Eforie este de tip cernoziom levigat şi într-o mai mică măsură de tip cernoziom castaniu.
Apele subterane din zonă sunt caracterizate în special de sursa Biruinţa, situată în coada Lacului Techirghiol spre Balta Tuzla, şi care era exploatată de un debit de 120l/s. De menţionat că debitul depinde de nivelul anual al precipitaţiilor.
Apele de suprafaţă din zonă sunt Lacul Techirghiol cu apă sărată şi Balta Tuzla cu apă dulce şi Marea Neagră aproximativ 5km de plajă,
Cu o populaţie de aproximativ 10.000 de locuitori, oraşul Eforie este un oraş turistic atât în perioada sezonului estival pentru plajele Mării Negre şi lacul Techirghiol cât şi în perioada sezonului rece pentru turismul balnear, Eforie Nord fiind renumită pentru bazele de tratament cu nămolul din lacul Techirghiol.

Transport

Aflându-se pe drumul dintre Constanţa şi Mangalia, oraşul Eforie este uşor accesibil atât pe cale rutieră cât şi pe cale ferată, ambele localităţi având gară fiecare şi staţie de autobuz. Cel mai apropiat aeroport este aeroportul Mihail Kogălniceanu situat la 28km de municipiul Constanţa, pentru transport aerian.
Pentru a utiliza mijloace de transport în comun spre oraşul Eforie, călătorul trebuie să ajungă fie în gara/autogara Constanţa pentru ruta Constanţa-Eforie-Mangalia, fie în gara/autogara Mangalia pentru ruta Mangalia-Eforie-Constanţa.
Între localităţile Eforie Nord şi Eforie Sud, existând deasemenea posibilitatea de a circula cu autobuzul sau microbuzul şi cu trenul pe rutele mai sus menţionate.

Economie

Pe teritoriul oraşului Eforie îşi desfăşoară activitatea aproximativ 750 de agenţi economici, principala lor ocupaţie este turismul, oraşul fiind presărat cu hoteluri, restaurante şi vile, cu o activitate concentrată în perioada iunie-septembrie. Deasemenea în oraşul Eforie sunt şi agenţi care desfăşoară activităţi permanente de alimentaţie publică, bar, minimarket, farmacie, aprovizionare cu diverse materiale, materiale de construcţii, lucrări de construcţie şi amenajări interioare, transport, tratament, spa.

Evenimente

Printre cele mai importante evenimente organizate de autorităţile locale sunt următoarele:

  • Zilele Oraşului Eforie – perioada 10 -15 august
  • Festivalul Internaţional de Folclor pentru Tineri Interpreţi „Dobroge Mândră Grădină” – în perioada iunie – iulie
  • Turneul Internaţional de Şah – iunie
  • Campionatul Naţional de Tir cu Arcul – septembrie
Religie

Populaţia oraşului este formată în marea majoritate de români ortodoxi, iar ca naţionalitate minoritară principală sunt tătarii.
Cu sprijinul autorităţilor locale s-au construit în ultimii ani 2 lăcaşe de cult musulman şi încă 2 lăcaşe ortodoxe, oraşul bucurându-se în acest moment de 4 lăcaşe de cult ortodox, 2 lăcaşe de cult musulman şi unul adventist.
Astfel principalele sărbători sunt cele specifice religiilor menţionate mai sus: Paşte, Crăciun, şi alte zile specifice.

Învățământ

Principalele unităţi de învăţământ din oraşul Eforie sunt:

  • Grupul Şcolar Carmen Sylva – Eforie Sud – clasele I – XII – 24 săli de clasă, sală de sport acoperită, teren de sport – aproximativ 800 elevi
  • Şcoala cu Clasele I – VIII – Eforie Nord – 10 săli de clasă – aproximativ 383 elevi