Comuna Cumpăna

Localitati componente: Cumpăna, Straja

Coordonate:44°06′40″N 28°33′19″E

Suprafață:50,64 km²

Populatie:12333 locuitori (2011)

Altitudine:60m

Documente:Harta localităţii
Harta Zonei Metropolitane Constanţa

Legaturi utile:www.primaria-cumpana.ro
Cumpăna - Wikipedia

Comuna Cumpăna este situată la Sud-Vest de oraşul Constanţa, la o distantă de 5 km şi are o populaţie de circa 14.000 de locuitori. Comuna este compusă din satele Cumpana şi Straja.
Suprafaţa administrativă a localităţii este de 496 ha.
Profilul comunei Cumpăna este preponderent agrar, determinat de condiţiile climatice şi de sol favorabile anumitor culturi şi în acelaşi timp de proximitatea faţă de municipiul Constanţa care reprezintă o importanta piaţă de desfacere. În consecinţă, aceşti factori au impus dezvoltarea acestor ramuri de producţie care au atras venituri importante pentru comună.
În ultimii ani, Cumpăna s-a dezvoltat şi ca zonă rezidenţială. Extinderea infrastructurii de canalizare şi alimentare cu gaze şi construcţia unor mari supermarket-uri în apropiere au accelerat acest proces.
De curând, localitatea a primit indicatorul de sat european pentru Centrul Comunitar Sfânta Maria: grădiniţa cu program normal şi prelungit, Şcoala de Balet, Muzeul Satului, Telecentru şi un Centru de Formare şi Perfecţionare Profesională.

DESCRIERE GENERALA
Asezare geografica

Comuna Cumpana este asezata intr-una din cele mai framantate provincii romanesti (in trecutul ei istoric) ”Dobrogea” – pamant cuprins intre Dunare si Mare , ca un urias debarcader batut de vanturile si valurile Marii Negre.
Descoperirea “ cadranului solar”, in anul 1960 atesta existenta localitatii din secolul III era noastra.
Teritoriul comunei Cumpana face parte din subunitatea tectonica Dobrogea de Sud,si a fost recunoscuta oficial in anul 1870 sub numele de Hasi-dülüc,iar in anul 1929 va capata numele de Cumpana.
Localitatea Cumpana, asezare rurala situata in zona de centru-sud a judetului Constanta la circa 5,00 km fata de Municipiul Constanta, se invecineaza pe latura de sud-est cu localitatea Agigea ,pe latura de nord est cu Municipiul Constanta,pe latura de nord vest cu localitatea Valu lui Traian si pe latura de sud are Canalul Dunare-Marea-Neagra.
Pana in anul 1979 comuna Cumpăna era formata din doua sate, respectiv Straja si Cumpăna. Prin construirea Canalului Dunăre Marea Neagra, satul Straja, din vestul comunei a fost dezafectat iar populaţia strămutata in satul Cumpăna, in blocuri construite in acest scop.

Vegetatia si fauna

Vegetatia specifica este o vegetatie de stepa ce apartine floristic provinciei Est – Europene, subprovincia Pontica. Speciile predominante sunt: păiuşurile stepice, arbuştii, arborii şi flora ruderală (troscot, nalbă, urda vacii, scaieţi, etc.)

Vegetaţia naturală de pe teritoriul comunei a fost modificată antropic şi s-au format pajişti secundare. Fauna specifică este formată din rozătoare, reptile, insecte şi păsări.
Datorita depozitarii pamantului excavat pe suprafata comunei, acum exista un deal artificial, care ocupa mai multe ha si pe care vegetatia creste foarte greu.

Clima

Teritoriul comunei Cumpana se situează in sectorul climei de litoral maritim. Influenta Marii Negre se resimte pe o zona lata de 15 – 20 km., deci cuprinde si aceasta zona.
In evolutia anuala a temperaturii aerului, se produce o decalare a fazelor de incalzire si racire a aerului fata de campie. Toamna e mai calda, iernile mai blande, dar viscolita de vanturi puternice si posibilitati de scadere a temperaturii de –10, – 15 grade, datorita Crivatului. Primaverile sunt scurte si reci, iar verile calde sau foarte calde. Media precipitatiilor pe an este de 400 mm. neuniform. Indice de ariditate de 18,7 . Cad ploi vara, dar averse scurte si putin abundente care au slaba eficacitate asupra culturilor.
Pe masura ce se incalzeste clima globului, este posibil ca si clima zonei sa aiba de suferit in sensul scaderii nivelului de precipitatii naturale si a cresterii temperaturilor maxime la peste 35-400 C.

Calitatea apei

Adancimea apei freatice era de 10 – 12 m. in campia ondulata chiar mai mult. Odata cu construirea canalulul Dunare Marea Neagra, adancimea s-a modificat, in unele zone apa s-a ridicat la 5 – 6 m. si in altele a coborat la 15 – 16 m.
Pentru a deveni potabila apa trebuie tratata, dar nu contine substante ce nu pot fi indepartate si nici nivelul de chimicale nu este cu mult peste limite.

Solul

Asezat pe vechi formatiuni sarmatiene si cuaternare, peste care s-a format relieful actual, constituit din straturi de loes consolidat de ape, au luat nastere soluri cernozomice, carbonatice care in anii mai ploiosi sunt foarte roditori, fiind indicate pentru cultura cerealelor si legumelor.
Pe viitor solul, acolo unde se va face agricultura, va necesita obligatoriu irigatii din puturi sau Dunare.

INFRASTRUCTURA

In cadrul Planului de modernizare a Teritoriului Judeţean Constanta, comuna Cumpăna este menţionata ca o localitate rurala cu funcţiuni mixte.

Principalele motivaţii de dezvoltare continua a sistemelor infrastructurii sunt:

  1. Datorită amplasării comunei în vecinătatea Municipiului Constanţa cât şi contextului general de dezvoltare , activităţile economice s-au intensificat, determinând creşterea numărului de obiective economice, sociale, edilitare, implicit şi numărul de locuitori;
  2. Desfăşurarea normală a activităţii acestor obiective presupune mişcare, comunicare, transport şi este condiţionată de existenţa şi starea actuală a unei reţele minimale de infrastructură , în cadrul căreia drumurile comunale reprezintă o prioritate majoră;
  3. Transporturile şi circulaţia, asigurând o funcţie generalizată, constituie un element principal de coeziune al sistemului localităţii;
  4. Asigurarea circulaţiei rutiere în orice anotimp, pentru deservirea principalelor obiective socio- economice, impune amenajarea unor căi de acces la drumurile comunale, judeţene şi naţionale, cât şi reabilitarea drumurilor existente;
  5. În interiorul comunei, drumurile existente sunt realizate in proporţie de 65 % din pământ ( vezi grafic), cu amprize variabile determinate de amplasamentul împrejmuirii proprietăţilor, deteriorarea lor fiind continuă datorită factorilor climaterici şi traficului;
  6. În ultimii 5 ani, reabilitarea drumurilor comunale a reprezentat una din priorităţile administraţiei locale, însă posibilităţile financiare proprii nu au permis realizarea proiectelor întocmite.
Invatamant

Educatia este un obiectiv primordial pentru comunitate in orice societate.
– Scoala Generala cu Clasele I-VIII- cu un numar de 961 elevi si personalul didactic aferent;

  • Gradinita nr. 1-cu program normal- cu un nr. de 180 copii;
  • Gradinita “Sf.Maria“-cu program prelungit-cu un nr. de 145 copii;

Misiunea scolii cu clasele I-VIII Cumpana este de a satisface nevoia de informare si educatie a tuturor membrilor comunitatii care sa le deschida drumul spre o viata civica,spre o profesie si spre exercitarea altor drepturi.

Sectorul invatamant datorita cresterii populatiei scolare a reprezentat un domeniu prioritar .In localitate s-a construit o scoala noua cu zece sali de clasa , prin Programul de Reabilitare a Scolilor din mediul Rural.
Odata cu dezvoltarea urbanistica se vor construi noi spatii de invatamant inclusiv internat pentru elevii din Constanta.

Unitati si activitati culturale

Activitatile in domeniul culturii si artelor sunt sustinute de Caminul Cultural – dotat cu echipamente de sonorizare si iluminat de cea mai buna calitate (computer, statie, microfoane, boxe);
Intreaga activitate cultural educativa se desfasoara in sala mare a Caminului Cultural si este sprijinita de mai multi factori educationali din comuna – profesori de muzica,balet, invatatori,instructori de dansuri populare si ansambluri corale scolare.
S-au gazduit festivaluri judetene si nationale de muzica usoara si populara (“Delfinul de Mare”,”Dor de Cant Romanesc”,”Fii Dobrogei”,”Dupa Datina Strabuna”).

  • expozitii de pictura si goblenuri;
  • concursuri de matematica;
  • activitati medico-sanitare;
  • simpozioane pe diferite teme medicale;
  • activitati cu specific social de integrare a minoritatilor in viata sociala si culturala a localitatii;
  • balul Craciunului si alte sarbatori traditionale ale minoritatii musulmane;
  • actiuni intreprinse cu diferite ocazii:serbari scolare de Craciun ,1-8 Martie,1 Iunie,sarbatori nationale, Ziua Unirii;
  • prima scoala de balet din mediul rural,in cadrul Centrului comunitar Sf.Maria;
  • telecentru de informare a cetatenilor in domeniul IT;
  • Muzeul Satului ;
  • Cercul Tinerilor Misionari;
  • Biblioteca comunala (lansari de carte pentru copii);
  • Ansamblul de dansuri populare “Romancuta”;
Edificii Cult

Structura demografica si etnica a populatiei este reprezentata in viata spirituala prin existenta :

  1. Biserica Cumpana I cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”
  2. Biserica cu hramul “Cuvioasa Paraschiva”.
  3. O geamie musulmana
  4. O biserica de confesiune penticostala si personalul confesional aferent;
Unitati sanitare

In comuna Cumpana functioneaza un dispensar uman ce cuprinde:

  • 8 cabinete individuale cu medici de familie din care:
  • 4 medici de familie –medicina generala
  • 2 medici de familie-pediatrie
  • 2 medici de familie-stomatologie,cabinetele sunt deservite de un numar de 7 asistente medicale calificate.
  • un Centru de permanenta medicala ;
  • un laborator de analize medicale ;
  • 2 farmacii umane.

Sistemul medical trebuie dezvoltat in continuare la nivelul cerut de dezvoltarea urbanistica cu asigurarea in timp a unor spatii spitalicesti moderne, inclusiv pentru cei veniti pe litoral.

Unitati veterinare
  • un dispensar veterinar cu un medic si doi tehnicieni veterinari;
  • o farmacie veterinara;
Situatia relatiilor de cooperare internationala

Proiecte derulate prin acorduri bilaterale cu primarii din tara si strainatate

  1. Cu Asociatia Comunelor din Romania si Federatia Autoritatilor Locale din Romania;
  2. Grupul De Actiune Locala – GAL” MURFATLAR” ( Basarabi, Poarta Alba, Valu lui Traian, Cumpana );
  3. Acordul semnat intre localitatea Cumpana si localitatea Puhaceni – Chisinau , pe diferite segmente;
  4. Acordul semnat intre localitatea Cumpana si Raffadali Di Agrigento- Italia in vederea stimularii investitiilor in toate domeniile de activitate, facilitarea calatoriilor grupurilor organizate de persoane- copii si adulti- pentru o mai buna cunoastere reciproca, organizarea in comun a unor manifestari stiintifice, cultural educative, religioase.
  5. Acordul de infratire cu Prefectura Autonoma Ditikhs Attikis din Grecia- dezvoltarea legaturilor multilaterale, cunoastere reciproca, instaurarea unor sentimente de pretuire si respect reciproc, de colaborare economica reciproc avantajoasa.
  6. Acordul de infratire cu comunitatea Chệnex din Franta.
  7. Acordul de infratire cu comuna Dobrich – Bulgaria;
  8. Acordul de infratire cu comuna Tudora , judetul Botosani.
  9. Colaborare cu Asociatia Educatorilor Catolici din Austria.
  10. Asociatia de colaborare transfrontaliera si dezvoltare – “ Dobrogea Dunareana” – regiunea Silistra din Bulgaria, avand ca scop ajutarea primariilor si prefecturilor sa-si arate posibilitatile de dezvoltare, iar producatorii si comerciantii din toate domeniile sa-si gaseasca parteneri.
Apartenenta la structuri asociative nationale si internationale

Este reprezentata de mai multe organizatii si asociatii care sustin comunicarea intre grupurile sociale, intre generatii si intre comunitatile de diferite etnii, din care mentionam :

  • ONG WORLD VISION – parteneriat infiintat in anul 2000 prin lansarea programului “Dezvoltare comunitara”;
  • ONG ”Habitat for Humanity Cumpana” – Asociatie de binefacere crestin – ecumenica, non- profit, fara scop patrimonial care isi propune constructia si renovarea de locuinte simple, decente si accesibile pentru oamenii lui Dumnezeu, aflati in nevoie de locuinte.
  • ONG –crestin umanitara in curs de infiintare,care va prelua activitatile derulate prin parteneriatul dintre comunitate si organizatia crestin umanitara World Vision Romania privind Dezvoltarea Comunitara pe cele patru laturi ale sale:educatie,economic,sanatate si spiritual;
  • CLUB ROTARY INTERNATIONAL si CLUB ROTARY “PONTUS EUXINUS”
  • Apartenenta la Asociatia Comunelor din Romania si Federatia Autoritatilor Locale din Romania;
  • ANIAP – Asociatia Nationala a Informaticienilor din Administratia Publica- partener oficial al Administratiei Publice Locale in aplicarea principiilor de e- government si un etalon al profesionalismului in domeniul tehnologiei informatiei;
  • Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta – Asociatia de colaborare transfrontaliera si dezvoltare – Dobrogea Dunareana;
  • Fundatia Culturala “Sorin Calafus”;
  • Fundatia “Stelutele Marii”;
  • Fundatia culturala “Tudor Costache”;
  • ASCA – Asociatia pentru Siguranta Comunitara si Antidrog;
  • ONG “HOLT ROMANIA”-in domeniul protectiei sociale;
  • ONG “STANCA VEACURILOR”-asistenta pentru familiile persoanelor aflate in penitenciar;
  • ONG “OSANA”- protectie sociala pentru copii infestati cu HIV:
  • Asociatia de sprijin pentru persoanele handicapate fizic –filiala Constanta;
  • Centrul de zi “Alecsandra” servicii comunitare pentru copilul cu deficiente neuro-locomotorii;
  • Fundatia Crestin Umanitara “ GIOVANI BOSCO “ – organizeaza activitati distractive pentru un numar mare de copii la Sala de sport “VICTORIA CUMPANA “;
  • Organizatii culturale : Ansamblul “ Romancuta” Cumpana;
  • Organizatii sportive-Asociatia “Victoria Cumpana ”;
  • Fundatie comunitara de prevenire a violentei in familie;
  • Corul bisericesc al tinerilor misionari;
  • Revista “Cumpana-comuna mea”.
  • Revista “ Albina Romaneasca”