Comuna Corbu

Localitati componente:Corbu, Luminița, Vadu

Coordonate:44°24′32″N 28°39′27″E

Suprafață:118,04 km²

Populatie:5689 locuitori (2011)

Altitudine:10m

Documente:Harta municipiului
Harta Zonei Metropolitane Constanţa

Legaturi utile:www.primariacorbu.ro
Corbu - Wikipedia

Situată la numai 23 de km Nord de municipiul Constanţa, comuna Corbu face parte din localităţile aflate pe litoralul Marii Negre şi are în componenţa sa satele Corbu, Vadu şi Luminiţa.
Comuna Corbu se înscrie în categoria localităţilor rurale mari având o populaţie de peste 5000 de locuitori, majoritatea de naţionalitate română, alături de care există şi etnici de naţionalitate bulgară, maghiară, germană, turcă, etc.

Generalități

Suprafaţa administrativă a comunei este de 20.000 ha.
Profilul comunei Corbu este preponderent agricol dar dezvoltarea localităţii a fost influenţată şi de industrie şi de tendinţele pieţei imobiliare. De asemenea, datorită aşezării sale geografice între staţiunea Mamaia şi Năvodari la sud şi Delta Dunării la nord, comuna se bucură de un mare potenţial de dezvoltare turistică. În acest context, comuna Corbu oferă multiple posibilităţi de agrement (sporturi nautice, pescuit, circuite moto-cross şi ATV, biciclism) cât şi obiective turistice (cetatea Histria şi cetatea Enisala) şi o tabără de tineret.

Începând cu anul 2008, comuna Corbu este gazda festivalului “Zece pentru mare” la care participă artişti români foarte apreciaţi.
Comuna Corbu are o buna legatura rutiera judeteana, pe DJ 226. Acesta porneste din zona Midia Navodari, cu relatii pe DN 22 B, prin Navodari – Ovidiu, la DN 2 A – E 60 spre Bucuresti – Constanta si pe litoral prin zona turistica Navodari – Mamaia – Constanta. Mai mult, la nord DJ 226 trece prin Sacele, Istria si Sinoe, ajungand la Mihai Viteazu, unde se intersecteaza cu DN – E 87 Constanta – Tulcea.

Teritoriul comunei Corbu face parte din zona litoralului romanesc, fiind riverana Marii Negre, pe o lungime de 6,2 km, cu toate implicatiile care decurg de aici ca potential de dezvoltare si necesitate de protectie a cadrului natural; este inconjurat de zone de protectie a cdrului natural : rezervatia Biosferei Delata Dunarii – la nord si est, litoralul Marii Negre – la est, peisajul lacustru Istria – Nuntasi-Tuzla- la nord si lacul Tasaul la sud; beneficiaza de un cadru natural valoros si de peisaje pitoresti datorita vecinatatii unor suprafete mari de apa – lacurile Corbu, Tasaul si Sinoe si Marea Neagra, insotite de flor si fauna caracteristice.
Asezarea localitatilor Corbu, Vadu si Luminita este valoroasa din punct de vedere peisagistic.

Din punct de vedere al marimii demografice, comuna se inscrie in categoria localiatilor rurale mari, cu peste 4500 de locuitori
Din punct de vedere al clasificarii functionale, comuna Corbu intra in categoria localitatilor cu functii preponderent agricole. Pentru comuna functia agricola se asociaza cu industria extractiva a materialelor de constructii (calcar la Luminita), industria petrochimica(rafinaria Rompetrol).