Majoritatea persoanelor apte de muncă activează în următoarele domenii: agricultură, construcții si reparații navale, turism și servicii. În comuna 23 August profilul agrar, specific rural, se evidențiază mai bine decât în cazul altor localități rurale din banda litorală.
Mai puțin cunoscută, plaja din 23 August este situată între stațiunile Olimp și Costinești. Deși această zonă este mai puțin dezvoltată din punct de vedere turistic decât alte stațiuni din zonă, porțiunea de coastă dintre stațiunea Costinești și stațiunea Olimp începe să devină foarte interesantă atât pentru turiști cât și pentru investitori. Aici se construiește cel mai mare resort creat în sistem de proprietate periodică din țara noastră.
Zona este deosebit de interesantă și pentru pasionații de scufundări, deoarece în dreptul cazematei, către larg, începând cu adâncimea de 4 metri, apar catacombele, care au o adâncime de 3 pana la 5 metri.
Patru obiective din comuna 23 August sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Constanța ca monumente de interes local, toate fiind clasificate ca situri arheologice. Trei dintre ele se află în jurul satului de reședință: o așezare din epoca greco-romană (secolele al III-lea î.e.n.–al IV-lea e.n.) de pe o mică peninsulă de pe malul de sud-vest al lacului Tatlageac; o așezare romană (secolele al II-lea–al IV-lea e.n.) aflată între lacul Tatlageac și mare; și situl din capătul vestic al lacului Tatlageac, cu vestigii ale unor așezări din epoca romană și din Epoca Medievală timpurie, aparținând culturii Dridu (secolele al VIII-lea–al X-lea). Al patrulea obiectiv este vila rustica aflată la 1 km sud-vest de fostul IAS din satul Moșneni.
Comuna dispune de 9 unități de învățământ din care : 3 grădinițe cu 12 Sali de clasa, 6 scoli cu 24 săli de clasă, 3 cămine culturale, o bibliotecă, 1 dispensar și o farmacie.