Comuna Tuzla

Guvernul Romaniei

Localitati componente:Tuzla

Coordonate:44°00′16″N 28°38′13″E

Suprafață:54.09 km²

Populatie:6711 locuitori (2011)

Altitudine:18m

Documente:Harta localităţii
Harta Zonei Metropolitane Constanţa

Legaturi utile:www.primaria-tuzla.ro
Tuzla - Wikipedia

Comuna Tuzla este situată la o distanţă de 20 km sud de municipiul Constanţa şi are o populaţie de 6228 persoane, majoritatea de naţionalitate română, alături de care întâlnim şi etniile tătară, turcă şi rromă.
Comuna are o economie echilibrată bazată pe agricultură, industrie, construcţii, pescuit, piscicultură, comerţ, etc.
Aflată pe litoralul Marii Negre, Tuzla beneficiază de o plajă îngustă, sălbatică şi pitorească, foarte căutată de cei care apreciază liniştea.
Tuzla a devenit un punct de atracţie major pentru amatorii de senzaţii tari deoarece pe Aerodromul Tuzla se efectuează salturi cu paraşuta şi zboruri de agrement. De asemenea, Aerodromul Tuzla este gazda Aero G.P-ului “Tuzla Fly In”, eveniment aviatic (echivalent al Formulei 1) care concentrează cei mai buni piloţi militari şi civili din ţară şi din străinătate într-un remarcabil spectacol de acrobaţie.

Repere istorice

Putini cunosc faptul ca zona in care astazi se afla comuna Tuzla este incarcata de istorie. Istoria acestor locuri isi are radacinile in comuna primitiva. S-au gasit aici dovezi care atesta locuirea incepand cu prima epoca a fierului (Hallstatt), perioada coloniilor grecesti, a ocuparii romane, epoca feudala, pana la infiintarea propriu-zisa a comunei Costinesti si ulterior a comunei Tuzla. Urme ale locuirii in comuna primitiva s-au gasit in asezarea Stratonis (Turris) ce dateaza din sec III a.Chr. situate in partea de sud a farului Tuzla (la o distanta de 50-150 m). Aici au fost descoperite vase din pasta bruna, cenusie, castaniu-galbuie si neagra, avand diferite ornamente: caneluri simple, spirale (cultura Hamangia) si vase de ceramica fina, dar si de uz zilnic (cultura Gumelnita). Tot in acesta zona intalnim si alte monumente istorice de importanta locala, regionala si nationala, precum :Asezarea romana (secolul III – IV e.n.) situata la vest de sat la cca 1 km sud departare de lacul Techirghiol;Asezarea preistorica cu doua valuri si santuri de aparare (epoca bronzului) situata la Vest de golful Tuzla Mare; Asezarea romana din sec. II – III e.n. amplasata intre golfurile Tuzla Mica si Tuzla Mare.

Comuna Tuzla era formata, pana la intrarea in vigoare a Legii 72 / 1999 privind reinfiintarea comunelor Costinesti si Horia din judetul Constanta, din localitatile: Tuzla, Costinesti si Schitu.In urma aplicarii legii mai sus amintite, comuna Tuzla are in componenta numai localitatea Tuzla.Comuna Tuzla detine o suprafata de 735,80 ha teren intravilan si peste 5800 ha. in extravilan.

Localizare geografica si relief

Comuna Tuzla este situata in extremitatea central estica a judetului, pe litoralul Marii Negre, la o distantă de 25 km de municipiul Constanta.Pana la aplicarea Legii nr. 72/1999, comuna Tuzla era formata din localitatile:Tuzla,Costinesti si Schitu. In urma aplicarii Legii nr. 72/1999 comuna Tuzla are in componenta 1 sat – satul Tuzla avand intravilanul adiacent cu cel al statiunii Eforie Sud.Comuna are urmatoarele delimitari teritoriale:La nord – Orasele Techirghiol si Eforie Sud -La vest – comuna Topraisar – La sud-vest – comuna 23 August – La sud-est – comuna Costinesti -La est – Marea Neagra. La elaborarea potentialului natural al unei regiuni si a posibilitatilor de utilizare a acestora, o veriga esentiala este cunoasterea conditiilor geologice si hidrografice a zonei respective.

Date geologice

Teritoriul comunei este situat în partea de nord – est a Podişului Cobadin – Negru – Vodă. Ca urmare, întreaga evoluţie a teritoriului comunei este strâns legată de evoluţia podişului cu care se invecineaza.
Evoluţia reliefului este determinată de substratul geologic, acţiunea modelatoare a agenţilor externi la care s-a adăugat, în ultimele decenii, acţiunea omului care a introdus elemente noi în procesul modelării actuale a reliefului prin realizarea de sisteme de irigaţii şi canale.Relieful comunei Tuzla este in general plat cu pante spre mare (est) si spre nord (spre lacul Techirghiol) avand cota maxima la 60,00 m (dealul Baldaran). In partea de est, limita o constituie faleza care are inaltimea maxima in zona capului Tuzla si coboara spre nord (Eforie) si spre sud (Costinești) unde se termina cu plaja.Localitatea Tuzla se afla pe un teren care constituie o vale spre lacul Tuzla, avand cota maxima de 40,00 m la 300 m sud de sat si la 300 m est cu pante dinspre sud – 2,5 %, est – 3,8 % si vest – 3 % avand traseul vaii prin centrul satului.Aceasta vale este orientata spre nord, spre balta Tuzla care constituie un golf al lacului Techirghiol separat de acesta prin dig.

Hidrologie

Reteaua hidrografica a comunei Tuzla este reprezentata de :Marea Neagra,Canalele de irigatie situate la cota + 60,00 m pe dealul Baldaran – Lacul Tuzla.

Sol si Clima

Solul este definit ca fiind formaţiunea naturală cea mai recentă, de la suprafaţa litosferei, reprezentată printr-o succesiune de orizonturi care s-au format şi se formează permanent prin transformarea unor roci si materiale organice sub acţiunea conjugată a factorilor fizici, chimici şi biologici în zona de contact a atmosferei cu litosfera. Rezultând din acţiunea factorilor de mediu, solul este un corp natural care se formează şi evoluează la suprafaţa uscatului prin dezagregarea şi alterarea rocilor sub acţiunea organismelor (vegetale şi animale), în diferite condiţii de climă, relief. Cernoziomurile sunt soluri caracteristice pentru stepa dobrogeana ocupand cea mai mare parte din suprafata judetului.
În comuna Tuzla predomină solurile tipice de climat arid, cel mai întâlnit fiind cernoziomul, cu o fertilitate naturală, fiind propice culturilor cerealiere, a plantelor tehnice, etc.
Teritoriul administrativ al comunei Tuzla fiind situat în judeţul Constanţa – „zona litoralului marin”, zonă paralelă cu ţărmul mării, este caracterizată prin calcare sarmatice în sud, întrerupte de salba de lacuri litorale. Depozitele întâlnite sunt constituite din calcare, argile şi marne sarmatice, slab înclinate, acoperite de o cuvertură de loess cu o grosime variabilă.
Regim de temperatura. Regimul climatic in zona comunei Tuzla este de tip temperat continentala, de stepa, datorat circulatiei vestice, influentata de factorii locali (vecinatatea Marii Negre, morfologia reliefului).Temperaturile medii anuale se inscriu cu valori superioare mediei pe tara, respectiv 11,3° C
Comuna Tuzla are reale posibilitati de dezvoltare pentru a deveni o localitate turistica sau agro-turistica.